Spremni za izazov?

CodeSmash Hackathon je takmičenje za studente IT usmjerenja sa svih bh. univerziteta, s ciljem da na jednom mjestu okupi kreativne umove spremne na izazov da osmisle inovativna rješenja na zadatu temu.

Šta sve možeš za 12 sati?
Zabaviti se, nešto naučiti a pored toga imaš i priliku
osvojiti vrijedne nagrade sa kojima ćeš HACK YOUR FUTURE!

CodeSmash Hackathon

CodeSmash Hackathon će biti održan 28. aprila 2023. godine u Zenici, na lokaciji ZEDA Impulsnog kreativnog centra (ICC), ulica Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb - zgrada TechnoParka.

Svi takmičari na lokaciji moraju biti od 08:30h kako bi izvršili registraciju, preuzeli akreditacije te se pripremili za Hackathon. Svečano otvorenje Hackathona je u 09:00 sati.

Učesnici Hackathona moraju biti stariji od 18 godina te mogu biti studenti bilo kojeg fakulteta u BiH, IT usmjerenje. Prijave su timske, a timovi mogu biti sastavljeni od 3 do 5 članova. Maksimalni broj timova, koji mogu učestvovati je 6, a selekcija timova će se vršiti na osnovu dodijeljenog zadatka.

Event će trajati 12 h, koliko će biti dovoljno za kreiranje rješenja, dobru zabavu i osvajanje odličnih nagrada. Krajnji rok za prijavu na takmičenje je 21. 4. 2023.

Timeline

20:30

Proglašenje pobjednika, završetak Hackathona

19:50 – 20:30

Ocjenjivanje idejnih rješenja

19:15 – 19:45

Prezentacija idejnih rješenja

15:00 – 19:00

Rad uz podršku mentora, Blok II

- Kreiranje mockup-a i priprema prezentacija

14:00 – 15:00

Ručak i pauza za odmor

10:00 – 14:00

Početak CodeSmash Hackathona i rad uz podršku mentora, Blok I

- Brainstorming sa mentorima
- Funkcionalnosti
- Use Case dijagram

09:00 – 10:00

Oficijelno otvaranje CodeSmash Hackathona, uvodna obraćanja, predstavljanje metodologije rada i članova tima

08:30 – 09:00

Registracija takmičarskih timova (Welcome breakfast i kafa)

Pravila

CodeSmash Hackathon je takmičenje na kojem će studenti IT usmjerenja sa svih bh. univerziteta, u toku 12 sati, u opuštenoj atmosferi, imati priliku razmijeniti ideje, primiti nova znanja, te osmisliti inovativna rješenja na zadatu temu.

Nakon takmičenja, uslijedit će prezentacija rješenja gdje će timovi imati po 5 minuta da predstave ideje i rješenja.

1

Ko su organizatori?

Organizatori takmičenja su kompanija Softray Solutions i Politehnički fakultet Zenica. Pridruženi partner projekta je Udruženje „Kreativci“ Zenica. Organizacioni tim CodeSmash Hackathona je dužan da timovima pruži savjetodavnu i tehničku podršku tokom trajanja takmičenja. Troškove hrane i pića također snose organizatori.

2

Koja je ideja Hackathona?

Hackathon je osmišljen tako da prepozna najbolje studentske ideje i rješenja.

3

Kada i gdje se održava?

Hackathon će biti održan 28. aprila 2023. godine na lokaciji - ZEDA Impulsnog kreativnog centra (ICC), ulica Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb - zgrada TechnoParka bb, Zenica.

4

Ko se može i kako se prijaviti?

Prijaviti se mogu svi studenti IT usmjerenja sa svih bh. univerziteta. Prijave su timske, a mogu sačinjavati od 3 do 5 članova. Prijave ispunjava kapiten tima. Timovi se mogu prijaviti na takmičenje preko Google forme.

Prijavljivanje na Hackathon podrazumijeva davanje podataka kao što su naziv tima, imena i prezimena članova tima i kontakt informacije. Prijave počinju 5. 4. 2023. i traju najkasnije do petka, 21. 4. 2023.

Sva tehnička oprema će biti obezbijeđena, kao i hrana i piće. Na Vama je samo da donesete dobru volju.

5

Da li se treba prijaviti na lokaciji Hackathona?

Potrebno je da se odabrani timovi prijave na lokaciji održavanja Hackathona, ZEDA Impulsnog kreativnog centra (ICC), Zenica 28. aprila, između 08:30h i 09:00h.

6

Trajanje Hackathona?

Event će trajati 12 h koliko će biti dovoljno za kreiranje rješenja, dobru zabavu i osvajanje odličnih nagrada. Takmičenje traje 8 sati i podijeljeno je u dva bloka:

Blok I (10:00 - 14:00)
Blok II (15:00 - 19:00)

7

Finalizacija rješenja?

Rješenja ne trebaju biti finalizirana tokom takmičenja.

8

Kako se ocjenjuje zadatak?

Na kraju takmičenja, kapiten tima je odgovoran za prezentaciju ideje te u pet minuta mora objasniti rješenje, nakon čega stručni žiri objavljuje rezultate i pobjednike Hackathona. Ocjenjivat će se idejna rješenja, inovativni pristup, wow efekat i razmišljanje izvan kutije.

Kriteriji za ocjenjivanje rješenja

U slučaju da se desi da određeni timovi imaju isti broj bodova, žiri će razmatrati i utvrditi rangiranje i pobjednike. Proglašenje pobjednika predviđeno je istog dana, 28. aprila u 20:30h.

 • IDEJA I INOVATIVNOST
  Da li rješenje odgovara zadatoj temi te da li je inovativno?
 • PRIMJENA I POSLOVNI POTENCIJAL
  Koliko je rješenje primjenjivo, te da li ima poslovni potencijal?
 • FUNKCIONALNOST
  Da li je rješenje funkcionalno ili samo ideja na papiru?
 • TIMSKI RAD I PREZENTACIJA
  Cjelokupan rad tima tokom Hackathona, kao i utisak sa prezentacije
 • ZNANJE O TEMI
  Kako će se timovi snaći prilikom odgovaranja na pitanja koja će postaviti žiri?

Uslovi

Ukoliko vaše učešće na Hackathonu bude prihvaćeno, vi prihvatate uslove ovoga sporazuma date u zvaničnim pravilima.

Prijavljivanjem na takmičenje, učesnici daju izričitu saglasnost da se njihovi lični podaci kao što su fotografije i/ili video zapisi i/ili ime i prezime i drugi podaci mogu objavljivati u tradicionalnim, ali i digitalnim medijima kao i da se mogu postavljati na zvanične CodeSmash Hackathon kanale na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, LinkedIn-a.

Učesnici prihvataju da će tokom trajanja i promocije projekta imati medijsku izloženost i da će, po potrebi, davati intervjue ili izjave u medijima koji će pratiti takmičenje.

Kako biste naše takmičenje pratili u korak tu su i službeni hashtag #codesmash i #hackyourfuture kojim će biti obilježene sve fotografije, videozapisi i objave na društvenim mrežama!

Nagrade

Neposredno po završetku Hackathona i prezentacije idejnih rješenja od strane timova, žiri će izabrati pobjednički tim.

Ukupan novčani fond nagrada za najbolja tri tima iznosi: 5500 KM. Nagradu u iznosu od 3000 KM dobit će pobjednička ekipa, a za osvojeno drugo i treće mjesno obezbijeđene su nagrade u iznosu od 1500 KM i 1000 KM.

Mentori

Tokom takmičenja učesnicima će na raspolaganju biti mentorski tim koji će sačinjavati eksperti iz kompanije Softray Solutions, oni će pomagati timovima i biti dostupni za sva pitanja vezana za prezentaciju rješenja.

Amra Mujčinović Baručija
Naid Durmo
Nedim Pašović
Medina Dacić
Amar Isaković
Mensur Kurtagić

žiri

Predstavljanje i prezentacija ideja i rješenja počinje u 19:15h, u petak, 28. aprila. Svaki tim će imati na raspolaganju najviše pet minuta da predstavi svoju ideju pred žirijem. Slijedi dvominutni period postavljanja i odgovaranja na pitanja, nakon čega će žiri evaluirati rješenje po određenom kriteriju.

Partneri

Zahvaljujemo našim partnerima koji podržavaju CodeSmash Hackathon

© Copyright 2019 - 2023 CodeSmash Hackathon
codesmash@softraysolutions.com
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.